top of page
dyannewagenaar

Terug naar school, het nieuwe schooljaar.

Bijgewerkt op: 26 aug.


 

Veel kinderen vinden het nieuwe schooljaar spannend.

Ze kunnen zenuwachtig zijn en hebben er soms van te voren buikpijn van.

Andere kinderen krijgen dat pas op de eerste dag als ze daadwerkelijk naar school moeten.


In deze blog tips om terug naar school te gaan zonder buikpijn.

Tips voor de basisschool leeftijd, de middelbare school en voor jou als ouder.


Laten we beginnen met de basisschool leeftijd.


·       Slaapritme

In de vakantie zijn we gewend om wat later op te staan en wat later te gaan slapen. Start in de laatste week van de vakantie met elke dag een kwartiertje of half uurtje vroeger naar bed te gaan. Ook het wekken in de ochtend steeds een beetje eerder om zo langzaam in het juiste ritme te komen en in te kunnen slapen in de avond.


·       Naar bed routine

Voor deze leeftijd heeft het zoveel voordelen om een bed routine te hebben. Het nieuwe school jaar is het perfecte startsein ervoor. Kinderen gaan goed op regelmaat en structuur en zekerheid. Dit helpt hen om zich veilig en geborgen te voelen. De tijd voor het naar bed gaan helpt om het kind te ontspannen en even tot rust te komen van de drukke dag. Doordat een kind de tijd krijgt om tot rust te komen, zal het ook rustiger inslapen en dieper slapen. Door de herhaling van elke dag hetzelfde bed ritueel stimuleert dit ook al voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Het geeft jou de kans om echt even samen wat met je kind te doen en echt even contact te maken. Als je het ook nog eens combineert met wat dingen die sowieso ook nog moeten gebeuren, is dit helemaal fijn.

Stem het avondritueel af op de behoeftes van jouw en jouw kind. Enkele ideeën zijn: samen kleding klaarleggen voor morgen, laat je kind kiezen uit twee setjes die jij uitkiest. Laat het kind lekker douchen of badderen en daar nog eventjes spelen. Ondertussen kun jij nog wat doen wat gedaan moet worden maar doe het zo dat het elke dag bijvoorbeeld maar 10 minuten duurt. Zorg dat zijn kamer opgeruimd is, een kind kan hier anders heel onrustig van worden als het moet gaan slapen en er ligt nog van alles wat hem lonkt. Samen de gordijnen sluiten, sfeer lichtje aan, misschien spreken jullie de dag nog even door. Wat is het leukste wat jij vandaag gedaan hebt? Het is belangrijk om positief af te sluiten. Samen nog een boekje lezen en spreek daarbij van te voren af tot hoever jij leest.

Dikke knuffel en dan hopelijk snel zzzzz.


·       Voorbereiden

Heb het samen met je kind over de eerste schooldag. Welk lokaal zit je dit jaar, weet je waar dat is? Misschien heb je een afbeelding van de nieuwe leerkracht en kan je deze laten zien, hoe heette ze alweer? Lok je kind uit om het te vertellen zonder dat jij veel voor hem invult. Waar heb je zin in dit schooljaar? Wat vind je spannend ? Heeft het kind zelf een idee om met deze spanning om te gaan?


·       Klasgenootjes

Misschien heeft je kind al heel lang niemand van zijn klas gezien. Zes weken is voor een kind heel lang. Dan kan het heel helpend zijn om een speelafspraak te maken met een klasgenootje. Zo kunnen ze er weer een beetje inkomen.


·       Aftelkalender

Maak het visueel wanneer de school weer begint met een leuke aftel kalender. Het is natuurlijk nog leuker om deze samen te knutselen.


·       Aandenken

Vind je kind het heel moeilijk om een schooldag zonder jou door te brengen? Geef je kind iets mee wat hem aan jouw doet denken. Heeft het kind zelf een idee? Dat zijn namelijk de beste ideeen. Het kan ook een klein steentje in zijn zak zijn of teken een rondje op de rug van zijn hand en geef er een dikke kus op. Zo heeft hij die altijd bij zich.

 

 

 



Tips voor jou als ouder

 

Voor jou breekt er ook weer een hele drukke tijd aan.


Er moet zoveel en er is altijd te weinig tijd, je wilt het zo graag allemaal goed doen. Een kind kan tenslotte pas relaxen als de ouder ook relaxt is en dat ook uitstraalt.

Hier een paar tips die jou misschien helpen hierbij.

 

·       Check van te voren of alles aanwezig is voor het komende schooljaar. Nieuwe gymschoenen of passen de oude nog. Wat voor gymshirt is er nodig? Check samen met je kind of de broodtrommels en bekers nog oké zijn. Zodat je daar geen strijd over hoeft te hebben op de eerste schooldag.


·       Maak er een routine van om alles de avond van  te voren klaar te leggen voor de volgende dag, kleding, broodblik, beker, rugzak en leg dit op een vaste plaats neer.


·       Dek de ontbijttafel al in de avond voor het naar bed gaan, zodanig dat in de ochtend alleen maar de koelkast spullen en brood op tafel hoeft. Terwijl je kind wakker wordt aan tafel, doe jij de haren van je kind en smeer jij alle boterhammen. Als je kind wat ouder is, laat hem aan de ontbijttafel ook zijn eigen lunch brood smeren en leg de avond ervoor de lunchtrommel op de ontbijttafel en hang de rugtas over de rugleuning. Leg een nat washandje op tafel zodat hij ook gelijk met een schoon gezicht straks de deur uitgaat. Laat elke kind zijn eigen bord, bestek en beker opruimen zodat ze al leren te helpen.


·       Sta zelf op tijd op. En op tijd is dat jij goed wakker bent als je kind wakker wordt. Dat je goed kan nadenken en op een positieve manier kan reageren op je kind in de ochtend. Hoe vaak is het niet zo dat jij je kind alleen de ochtend en de avond ziet? Gebruik deze tijd dus met aandacht. Een moeder die nog half slapend, flink chaotisch in de ochtend loopt te rennen en een race tegen de klok heeft, heeft een kind dat saggerijnig, huilt, dwars of boos is. Ze  reageren namelijk altijd op jouw stemming.


·       Ga eens een momentje zitten om alles van het jaar in de agenda te noteren. Schijf de gym/zwemdagen op. Maar ook de vakanties, studie dagen of andere bijzondere dagen. Wanneer heb je opvang voor je kind nodig, regel dit vast bij de Bso of andere opvang. Zet een week of drie van te voren in je agenda vooraf gaant bij de verjaardag van je kind dat je moet gaan nadenken over, feestjes, uitdelen, wanneer je het allemaal gaat vieren en wat je ervoor nodig hebt. Zo wordt je niet verrast.


·       Jij als ouder, beoefend topsport met een kind. Alle ballen hoog houden valt niet mee en je hebt het heel druk. Er wordt van alle kanten veel van je gevraagd en verwacht. Waarschijnlijk een inkopper maar dit is zo belangrijk. Zorg goed voor jezelf!!! Zolang jij goed in je vel zit, gaat het met de kinderen ook beter en zijn ze relaxter en flexibeler. Plan ook tijd in die agenda voor jezelf. Zorg dat je voldoende tijd krijgt om te ontspannen en positieve energie kan opdoen. Deze momenten moeten er voldoende zijn!

 

Geef, met aanvang van het komend schooljaar, jezelf een doel voor ogen. Ga hier even voor zitten en schrijf op voor jezelf het antwoord op de volgende vragen:


·       Wat is voor jou het belangrijkst?

·       Waar wordt jij gelukkig van?

·       Hoe zou de ideale doordeweekse dag eruit zien voor jou en je kind?

·       Wat moet er zijn voor jou alleen en hoe ga jij de contactmomenten met jou kind invullen?

·       Wat is hierin belangrijk en hoe ga jij die vormgeven.

·       Welke acties zijn hiervoor nodig?




Denk hier over na en zet deze prioriteiten boven aan, dat geeft jou het gevoel dat je controle over jouw leven krijgt en zal een richting bepalen hoe jij het komende jaar gaat doen met je kind.

 

 

 

 

 

 



De puber op de middelbare school

 

Gaat je kind naar de brugklas van de middelbare school?

Dat is extra spannend. Nieuwe kinderen, nieuwe leerkrachten, nieuwe omgeving, nieuwe regelmaat, kortom alles nieuw.

 

Je kind zijn wereld gaat weer een stukje groter worden en daar is hij ook aan toe. Het belangrijkste in zijn puberjaren is het contact te behouden tussen jou en de puber en de motivatie te behouden om naar school te blijven gaan.

 

Goed contact houden tussen jou en je puber is door steeds een stukje verantwoordelijkheid te geven en dat hij steeds meer een beetje inspraak gaat krijgen in zijn leven en eigen handelen.



 

·       Plan samen een shopping dag. Hierbij gaan jullie nieuwe schoolspullen kopen. Spreek een budget af en laat je kind zelf alles kiezen. Dit is al een voorbeeld van een stukje eigen verantwoording. Als er vragen zijn, ben jij in de buurt. Misschien is er ook  ruimte om een leuke outfit te shoppen voor de eerste dag zodat hij zich wat zekerder voelt. Je maakt pubers ook altijd erg blij met samen ergens even wat te drinken of lunchen.

 

·       Neem even ergens de tijd en maak ruimte waarin jullie samen wat kunnen praten. Zo geef je ruimte om zijn gevoelens te uiten. Want het is best spannend zo alles nieuw. Praat over hun verwachtingen van de middelbare school. Waar kijkt hij naar uit, wat vindt hij spannend ? Maakt hij zich ergens zorgen over? Dit soort gesprekken gaan zelden goed als je ze tegenover je neerzet aan tafel of op de bank, vaak klappen ze dan juist dicht. Voer zo’n gesprek bij voorkeur tijdens de hond uitlaten, neem je kind mee ergens op  een terrasje wat drinken of tijdens een auto rit.

 

·       Maak met je kind afspraken over huiswerk en vrije tijd. Laat je kind daar zelf over meedenken. Dat geeft je kind een gevoel van zelfstandigheid. Schrijf deze afspraken samen op en spreek af na een week of 6 deze nog eens samen te bekijken. Zo kunnen jullie eventueel afspraken bijstellen. Misschien heb je hem wel zelf laten ervaren dat er op de manier, hoe het is afgesproken, niet genoeg tijd voor het huiswerk is. Hij kan dit met eigen verworven inzicht, van hoe hij het bedacht heeft, dan makkelijker bijstellen. Er is dan meer motivatie vanuit je puber om dit te veranderen. Wie weet heb je tijdens dit gesprek ook gelijk ingang voor andere zaken te bespreken. Op deze manier leer je hem zelf verantwoording nemen en kan het leren van zijn fouten. Terug kijken op hoe je het gedaan hebt, is een hele goede vaardigheid om aan te leren.

 

Fouten maken mag nu nog. We leren van onze gemaakte fouten. Probeer het ook niet als fouten te zien maar als 1 groot leerproces. Laat je puber zijn eigen fouten maken. Hier ontwikkelen ze inzicht, doorzettingsvermogen en veerkracht mee. Prachtig toch?




11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page